Benromach Peat Smoke

Benromach Peat Smoke prekvapí tých, ktorí si doteraz mysleli, že whisky zo Speyside sú len o ovocnej a kvetinovej aróme. Do 60. rokov 20. storočia sa rašelina pomerne bežne používala, avšak meniace sa chute takmer dokonale ukončili éru dymových whisky zo Speyside. Z najmenšej pálenice oblasti pochádza 9-ročný Peat Smoke, ktorý svojou dymovosťou na úrovni 53 ppm fenolu odpovedá Laphroaigu. Vôňa je ovocná a sladká zmiešaná s rašelinovým dymom, vynikajú sladké drievko, pomaranč, hrušky spolu s trochou vanilky. Na chuti sa dym z vatry a rašeliny mieša s citrusom a sladkým drievkom, ako aj škoricou a vanilkou. Chvost je takmer ako popol s citrusovými stopami. Pre zaujímavejší zážitok sa odporúča pridať kvapka vody, ktorá otvorí ďalšie arómy.